Castells.tv

Castells a casa

En 猫poca de confinament, quan tamb茅 els castellers i castelleres s鈥檋an de quedar a casa, el nostre cap de continguts, Carles Cort茅s, us ofereix la selecci贸 imprescindible d鈥檃lgunes de les millors produccions audiovisuals relacionades amb el m贸n casteller. Hi trobareu documentals, reportatges i un curt de ficci贸, per a experts i per a ne貌fits, fets des de Catalunya i des d鈥檃ltres pa茂sos del m贸n. Totes aquestes produccions ens inspiren i ens recorden que quan puguem sortir de casa tornarem a fer i veure castells amb la mateixa passi贸 de sempre.

鈻讹笍 El somni de Pau Casals (2014)

Documental sobre el gran esdeveniment casteller, el Concurs de Castells, codirigit per la periodista Raquel Sans i el realitzador Toniu Xou. El documental repassa els millors castells de les jornades i s鈥檈ndinsa en la seva complexitat organitzativa.

鈻讹笍 Concurs de Castells – Red Bull TV (2016)

L鈥檃ny 2016 Red Bull TV va fer popular el fet casteller gr脿cies a diverses produccions espectaculars sobre el Concurs de Castells. En aquest enlla莽 podeu veure sis d鈥檃quests reportatges en angl猫s que aborden aspectes diferents del m贸n casteller.

鈻讹笍 Enxaneta (2011)

Televisi贸 de Catalunya va triar els castells per produir el primer documental de la seva hist貌ria en 3D. 鈥淓nxaneta鈥 est脿 dirigit per Paul铆 Subir脿 i aborda els valors dels castells a partir del Concurs de 2010.

鈻讹笍 Camises cap al cel (2016)

Aquesta 茅s una hist貌ria de ficci贸 al voltant del m贸n casteller i els seus valors, que ha recorregut m茅s de 30 festivals arreu del m贸n. Hi destaca la pres猫ncia de l鈥檃ctor i actual presentador de les diades castelleres de Castells.TV, Biel Duran.

鈻讹笍 Emmanillem-nos, la construcci贸 d鈥檜n somni (2016)

Les colles universit脿ries s贸n un m贸n a part. Mostra d鈥檃ix貌 茅s aquest documental, que posa el focus en els Arreplegats de la Zona Universit脿ria i en el proc茅s que van viure per assolir el 2 de 8 amb folre i manilles.

鈻讹笍 El jard铆 de les flors del presseguer (2016)

Un dels fen貌mens castellers m茅s sorprenents ha estat l鈥檈xportaci贸 dels castells a la Xina. En aquest documental descobrim on va n茅ixer tot i perqu猫 l鈥檈mpresari xin猫s, Qian Anhua, va anar a buscar un vallenc per fer quelcom totalment revolucionari al seu pa铆s.

鈻讹笍 La tripleta somiada (2014)

Durant els anys seixanta els castells van viure grans duels entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquest documental ens repassa la hist貌ria de l鈥檃grupaci贸 vendrellenca, que va marcar una 猫poca d鈥檕r del m贸n casteller.

鈻讹笍 Gemellaggio, Patrimonis Agermanats (2018)

Qu猫 tenen a veure els mariatxis mexicans, els gaiters escocesos, els dansaires cosacs, els dervitxos turcs o els castells? La UNESCO els ha reconegut com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. I qu猫 passa quan reuneixes aquestes mostres de cultura popular en un sol lloc? La televisi贸 local del Camp de Tarragona TAC12 va recollir en aquest documental aquesta barreja de cultura popular mundial que es va fer a Sic铆lia el 2018 al Festival Mandorlo.

鈻讹笍 Nosaltres, els Xiquets de Valls (2014)

Valls 茅s el Km0 dels Castells i la rivalitat entre la Colla Vella i la Colla Joves 茅s m脿xima. Per貌 on va comen莽ar tot? Perqu猫 a Valls i no a cap altre lloc? Com afecta aquesta rivalitat en el dia a dia? Aquest documental s鈥檈ndinsa a fons en la hist貌ria de les dues colles i el que representen a la ciutat i al m贸n casteller.

鈻讹笍 No plorar mai (2012)

Un dels principals valors dels castells 茅s la integraci贸, i la Cassina i en Romeo, dos infants angolesos, ho van comprovar quan van anar a Barcelona per ser operats. El documental retrata aquesta viv猫ncia i el xoc cultural entre les realitats angolesa i catalana.

鈻讹笍 Verd sobre blau (2011)

Bona introducci贸 al m贸n casteller a trav茅s d鈥檜na temporada al costat dels Castellers de Vilafranca. De la pinya a l鈥檈nxaneta seguim els membres de la colla en diverses jornades, ens endinsem en diferents aspectes del m贸n casteller i vivim qu猫 significa la competitivitat, la integraci贸, la resil猫ncia, la frustraci贸 i l鈥櫭▁it.

鈻讹笍 Forces of Nature with Brian Cox 鈥 Human Towers (2016)

El professor Brian Cox 茅s un dels divulgadors cient铆fics m茅s reputats del m贸n anglosax贸. Recuperem el cap铆tol del seu programa a la BBC en que Cox es va fixar en els castells, especialment des del punt de vista cient铆fic.

鈻讹笍 These Death-Defying Human Towers Build on Catalan Tradition (2019)

En ple bullici internacional pel que passava a Catalunya, la prestigiosa cadena National Geographic va centrar-se en els castells com a fenomen definidor de la identitat catalana. Els Castellers de Vilafranca protagonitzen aquesta producci贸 espectacular.

鈻讹笍 Challenge the impossible (2015)

El programa 鈥淐hallenge the impossible鈥, de la principal cadena de televisi贸 xinesa, va incloure la Colla Vella dels Xiquets de Valls en un dels seus programes de talents an貌nims, em猫s en horari de m脿xima audi猫ncia. Milions de xinesos van veure com s鈥檃ixecava un castell al plat贸, animats pel p煤blic i avaluats per un jurat.

鈻讹笍 Melting Pot (2014)

A la 脥ndia fa m茅s de 200 anys que tamb茅 es fan torres humanes, per貌 no va ser fins el 2014 que uns atrevits Castellers de Sants van emprendre el viatge per anar-los a con猫ixer. Aquest documental segueix l鈥檃ventura dels santencs i la trobada de les dues maneres de fer castells humans.

鈻讹笍 Les primeres mans (2018)

David Oliete 茅s un dels millors fot貌grafs especialitzat en castells. En aquesta interessant producci贸 ens endinsem d鈥檜na manera captivadora en les seves fotografies acompanyats dels sons d鈥檜na diada castellera.

鈻讹笍 Exquisits (2017)

Vi del Pened猫s, cal莽ots de Valls i botifarra terregada de Terrassa per compartir entre un xef amb una estrella Michelin i tres presidents de colles punteres del pa铆s. Aquests s贸n els ingredients d鈥檜n documental de La Xarxa per llepar-se鈥檔 els dits.

鈻讹笍 Pilars de futur (2016)

Cinc primeres espases del m贸n casteller (Aina Mallol, Roger Peir贸, Kevin Prados, Pau Camprov铆n i Roger Ciurana), es reuneixen en aquest documental per analitzar la temporada i reflexionar sobre el futur dels castells.

A m茅s de tots aquests continguts que us proposem, recordeu que a Castells.TV podeu trobar les principals diades castelleres de l’煤ltima temporada a la carta, aix铆 com els seus resums i un munt de continguts extres com les seccions del “Glossari Casteller”, el “Test Casteller” a les principals colles catalanes i els “Gadgets Castellers” on podreu descobrir les integracions tecnol貌giques que utilitzen les colles en el seu dia a dia.

I a les nostres xarxes socials, aquests dies estem recuperant grans castells que ens ha deixat la temporada. Encara no ens segueixes a Twitter, Facebook i Instagram?